عضو هیئت مدیره انجمن انبوهسازان: افزایش قیمت مسکن متوقف شد
دراین هفته حسن محتشم در بیان دلایل افزایش قیمت مسکن، اظهار کرد: مسبب افزایش قیمت در بازار مسکن چند عامل است که عامل عمده آن کاهش ارزش پول ملی است. وی ادامه داد: زمانیکه با افزایش نرخ ارز مواجه شدیم، مسکن بهعنوان یکی از بخشهای مهم اقتصادی کشور برای حفظ ارزش پول مورد توجه قرار گرفت.وی با بیان اینکه عامل دوم در گرانی مسکن، رکود چند ساله این بخش بود، تصریح کرد: این رکود باعث شده بود تا میزان رشد قیمتها با نرخ تورم فاصله داشته باشد و تجربه نشان داده که این گپ همواره با افزایش قیمت پُر میشود.عضو هیئت مدیره انجمن انبوهسازان یادآور شد:مقداری مسائل عرضه و تقاضا و افزایش دستمزدها نیز در گرانیهای چند ماه اخیر مسکن تاثیرگذار بوده است. زمین یکی از مهم ترین عوامل تعیین کننده قیمت مسکن است ضمن اینکه سهم ساخت و خدمات و نیروی انسانی را نیز نباید نادیده گرفت. وقتی 20 درصد دستمزدها افزایش مییابد به تبع آن نهادههای ساختمانی نیز گران خواهد شد؛ در نهایت هم در مصالح ساختمانی،هم در نیروی انسانی و هم خدمات گرانی را خواهیم داشت.محتشم با اشاره به محدویت تامین زمین در کلانشهرها، گفت: به دلیل همین محدودیت زمین باید قیمت خود را حفظ کند که در نهایت باعث افزایش قیمت این بخش و تاثیر آن در بازار مسکن میشود.وی با یادآوری اینکه در برخی نقاط تهران افزایش قیمت مسکن 10 تا 15 درصد و در برجی مناطق 50 درصد بوده است، اظهار کرد:با توجه به شرایط اجتماعی کشور شاید مسکن در آینده بیشتر هم افزایش قیمت داشته باشد.وی در عین حال بیان کرد: تقریبا ادامه افزایش قیمت مسکن در حال توقف است که آن هم باز به دلایل اجتماعی و اقتصاد کلان کشور صورت گرفته است.به گفته رئیس سابق انجمن انبوه سازان، التهابات اقتصاد کشور ناشی از مسائل مختلف و افزایش نرخ ارز، باعث تاثیر مستقیم بر بازار مسکن میشود.
جزییات یک اتفاق عجیب دربازارمسکن تهران
درهفته ای که گذشت دنیای اقتصاد نوشت: بررسی آمارهای ساختوساز در سالهای اخیر نشان میدهد عرضه واحدهای زیر ۶۰ مترمربع در تهران بسیار ناچیز و زیر یک درصد از کل ساختوسازهای تکمیل و عرضه شده در هر سال بوده و این در حالی است که بیش از یکچهارم معاملات ماهانه مسکن در حال حاضر متعلق به آپارتمانهای تا ۶۰ مترمربع است. به این ترتیب با وجود نیاز جدی بازار مسکن به واحدهای کوچک متراژ برای پاسخ به تقاضای خانه اولیهای حاضر در بازار فعلی معاملات، نوع کار سازندهها در زمینه متراژ آپارتمانها در ساختوسازهای جدید به کسری شدید مسکن در بخش پرمتقاضی بازار دامن زده است. در این بین از آنجا که واحدهای نوساز در تعیین قیمت مسکن نقش پیشرو دارند و ارزش آپارتمانهای هر منطقه بر اساس آخرین قیمت فروش واحدهای نوساز آن منطقه تعیین میشود، مجموعه عواملی که به کاهش عرضه آپارتمانهای نوساز در گروه کوچکمتراژها بهرغم بیشترین سهم از تقاضا میان گروههای متراژی مسکن منجر شده، اثر قیمتی قابل توجهی به دنبال داشته است.در پی کاهش عرضه فایلهای نوساز کوچکمتراژ در بازار مسکن، قیمت این گروه از آپارتمانها در چند ماه اخیر با رشد قابل توجه همراه بوده و در اردیبهشت ماه گذشته نیز شاهد نوعی تشنج قیمتی در بازار مسکن به ویژه در گروه واحدهای نوساز بودیم. به این ترتیب اکنون اثر سوء ضوابطی که مانع ساخت و ساز مسکن کوچکمتراژ با وجود تقاضای موثر برای خرید آنها شده، بر اقتصاد مسکن ملموس شده است، طوری که قیمت واحدهای نوساز و به دنبال آن دیگر واحدهای مسکونی در گروههای سنی مختلف با افزایش چشمگیر روبهرو شده و با وقوع تشنج قیمتی اخیر، از قدرت خرید متقاضیان مسکن به ویژه خانه اولیها دست کم به میزان ۲۵ درصد کاسته است.
انتقاد وزیرراه از انبوهسازی
دراین هفته وزیر راه و شهرسازی با انتقاد از نحوه نگرش بخش خصوصی درباره انبوهسازی پروژهها از آغاز عملیات اجرایی راهآهن برقی گرگان-اینچه برون تا دو ماه آینده خبر داد و گفت: مردم تا ۶ برابر میزان سپرده گذاری تسهیلات با نرخ ۶درصد برای بافت فرسوده دریافت میکنند. عباس آخوندی با انتقاد از توقعات بخش خصوصی برای انجام پروژه های انبوه سازی اظهار کرد:بخش خصوصی باید با کمک ساکنان در محله ساخت و ساز کند و ارزش افزوده را با آنها شریک شود. بخش خصوصی نمی تواند انتظار داشته باشد دولت به تملک اراضی پرداخته و آن را به بخش خصوصی تقدیم کند.وی با بیان اینکه کار باید دست بخش خصوصی باشد، نه اینکه دولت تبدیل به کارگزار بخش خصوصی شود، افزود:هیچ دولتی در دنیا چنین کاری نمی کند. مبنای ما ارتقای کیفیت محله و مشارکت ساکنان است. کیفیت زندگی باید در محله ها ارتقا پیدا کند تا از کوچ مردم از محله ها جلوگیری شود. بخش خصوصی نیز باید در این امر مشارکت کند. وقتی بر محله ها تمرکز می شود باید توجه داشت که هر محله مشکل خاص خود را دارد. ممکن است مساله در یک محله احیای بافت تاریخی، در محلهای بهسازی معابر و در محله دیگر ایجاد فضای خدماتی و فرهنگی باشد. وی با اشاره به اینکه باید شهرداری محور بازآفرینی شهری باشد، چراکه نزدیک ترین سازمانی است که به مردم خدمت می دهد، تصریح کرد: در هر محله یک عنصر محرک توسعه وجود دارد. اصلی ترین هدف گذاری در محلات تشخص و هویت محله است. این مساله در رفتار همه نمود دارد؛ کسی که قصد دارد در محله ای سکونت کند، تشخص آن محله را می سنجد. وی ادامه داد: اگر تشخص محله ای تنزل پیدا کرده باشد، خدمت رسانی به آن با مشکل مواجه می شود. به همین علت ما به دنبای اعطای منزلت اجتماعی به محلات هستیم. این مساله جنبه فیزیکی ندارد، اما ارزش افزوده بسیاری دارد. به همین علت ما در محلات به عنوان مثال به دنبال احیای ساختمان های ارزشمند هستیم.آخوندی انجام پروژه های عمرانی را لازمه تشخص بخشی به محلات دانست و افزود: پروژه های پیشتاز باید منزلت محلی را ارتقا دهند. قاعدتا ارتقای منزلت محلی بدون اقدامات عمرانی انجام پذیر نیست. به عنوان مثال برخی محله ها نیار به اصلاح معابر دارد. در صورت اصلاح معابر و فضای سبز یک محله، آن محله منزلت و شخصیت پیدا میکند و مردم ساخت و ساز در آن محله انجام می دهند.وزیر راه و شهرسازی در ادامه با اشاره به دو مدل تامین مالی وجود دارد که یکی بر پایه یارانه است، گفت: تقریبا تمام سیستمهای یارانه ای قفل شده بودجه ای برای یارانه دادن وجود ندارد. روشی که دنبال میکنیم بر پایه سپردهگذاری مردم است. با این روش قیمت تمام شده پول کاهش پیدا میکند. اکنون به ازای سپردهگذاری، تسهیلات با نرخ سود 6 درصد برای خرید و ساخت خانه در بافت فرسوده اعطا میشود. در این روش مردم تا 6 برابر میزان سپرده گذاری خود با نرخ 6درصد برای بافت فرسوده و نرخ 8درصد برای سایر بافتها تسهیلات دریافت میکنند.
ستاد اجرایی فرمان امام (ره): ویلای لواسان را تحویل گرفتیم
درهفته ای که گذشت ستاد اجرایی فرمان امام (ره) از تحویل ویلای لواسان به این نهاد از سوی سرلشکر فیروزآبادی خبر داد.
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری تسنیم ستاد اجرایی فرمان امام (ره) اعلام کرد: ملک امانی تحویلی به سرلشگر سیدحسن فیروزآبادی واقع در منطقه لواسان چهارشنبه مورخ 30 خرداد 1397 توسط ایشان تحویل نماینده ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) شد.چند روز پیش جنبش عدالتخواه دانشجویی در نامه ای به دادستان تهران خواستار رسیدگی فوری به پرونده تخلیه ویلایی در شهر لواسان از سوی رئیس سابق ستادکل نیروهای مسلح شده بود.
تولید تجهیزات تاسیسات ساختمان با فناوری دهه ۶۰
دراین هفته عضو سازمان نظام مهندسی استان تهران با اعلام اینکه برخی تولیدکنندگان داخلی تاسیسات با فناوری دهه ۶۰ را در کشور تولید میکنند، گفت: دومین کنفرانس بین المللی نقش مهندسی مکانیک در ساخت و ساز شهری ۵ و ۶ تیرماه امسال برکزار میشود. به گزارش خبرگزاری ها ، رامین کرمی در نشست خبری در پاسخ به پرسش تسنیم مبنی بر اینکه تولید تجهیزات تاسیسات داخلی در چه وضعیتی به لحاظ فناوری قرار دارد، اظهار کرد: برخی تجهیزات تاسیسات ساختمان کشور همچنان قدیمی است. وی با بیان اینکه تلاش کردهایم در کنفرانس بین المللی نقش مهندس مکانیک در ساخت و ساز شهری از شرکتهای صاحب نام و پیشرو دنیا برای استفاده از فناوریهای نوین این بخش دعوت کنیم، تصریح کرد: یکی از اهداف ما آموزش فناوریهای روز دنیا به مهندسان برای ارتقای کیفیت تجهیزات تاسیسات ساختمان است.وی با اشاره به اینکه در یکی از پروژههای ساختمانی داخلی به عنوان بزرگترین تجاری کشور از یک شرکت فرانسوی برای بکارگیری فناوریهای نوین استفاده شده است، افزود: بر این اساس در این پروژه مخازنی برای ذخیره سازی انرژی سرمایی ساخته میشود که شبها سرما را تولید و ذخیره کرده و در زمان پیک مصرف از آن استفاده خواهد شد.وی با تاکید بر اینکه بزرگترین مزیت این فناوری برای شبکههای تولید و توزیع برق کشور است، یادآور شد: متاسفانه برخی سازندگان داخلی تجهیزات دهه 60 را تولید میکنند، البته برخی شرکتهای داخلی نیز با انتقال فناوری شرکتهای پیشرو تجهیزات را تولید میکنند.به گزارش تسنیم، دومین کنفرانس بین المللی نقش مهندسی مکانیک در ساخت و ساز شهری 5 و 6 تیرماه امسال در مرکز همایشهای بین المللی صنعت نفت برگزار میشود.
تورم ۳۲ درصدی مسکن رسماً تایید شد
درهفته ای که گذشت معاون اقتصادی بانک مرکزی گفت: قیمت متوسط هر مترمربع مسکن به ۵ میلیون و ۷۵۰ هزار تومان رسید که نسبت به مدت مشابه سال قبل، ۳۲ درصد رشد داشت. به گزارش خبرگزاریها، پیمان قربانی در بیست و هشتمین همایش پولی و بانکی افزود: تورم اردیبهشت 9.1 درصد و تورم نقطه به نقطه نیز به 9.7 درصد رسید و در همین مدت تورم تولید کننده به 11.9 درصد افزایش یافت که ناشی از تحولات ارزی بود.وی افزود: در دو ماه نخست امسال، 24 هزار و 200 معامله مسکن به ثبت رسید که نسبت به مدت مشابه سال قبل، 11 درصد رشد داشته و حاکی از بازگشت رونق به این بازار است.قربانی با اشاره به آمار منتشره درباره رشد اقتصادی نیز گفت: بر اساس آمار رشد اقتصادی در سال گذشته 3.7 درصد بوده است.معاون اقتصادی بانک مرکزی با بیان اینکه در سال 96 تمام گروههای اقتصادی مثل نفت، صنایع، معادن و خدمات رشد مثبت داشته است، خاطر نشان کرد: فصول سوم و چهارم بخش نفت رشد کاهشی داشته است. همچنین در حوزه صنعت در سال گذشته 5.3 و در فصل چهارم سال، 5.4 درصد رشد داشتهایم.به گفته قربانی، شاخص کل کارگاه های صنعت پارسال 5.5 درصد و در سه ماهه چهارم نیز 5.7 درصد بوده است که افزایش یافته است.قربانی با اشاره به رشد مثبت 1.4 درصدی در حوزه ماشین آلات، گفت: در بخش سرمایه گذاری بخش خصوصی در حوزه ساختمان نیز با رشد 8 درصدی در فصل چهارم مواجه بودیم که این حرکت خوبی در این حوزه است.وی با تاکید بر اینکه این آمار نشان از بهبود معاملات دارد، ادامه داد: در سال گذشته 614 هزار میلیارد تومان تسهیلات پرداخت شد که 61.7 درصد در حوزه سرمایه در گردش بوده که نسبت به 64.4 درصد در گذشته، با کاهش مواجه بوده ایم.
نوسازی ۳۱۰ محله شهری در بافت فرسوده تا پایان امسال
دراین هفته معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران از انجام طرح نوسازی در ۳۱۰ محله شهری کشور تا پایان امسال خبر داد. به گزارش خبرگزاری ها هوشنگ عشایری در مصاحبه با رادیو با بیان اینکه امسال نوسازی 250 محله آغاز شده که تعداد این محله ها تا پایان سال به 310 محله افزایش می یابد، افزود: طبق قانون دولت و شهرداری ها باید نوسازی 270 محله کشور در دستور کار قرار گیرد.وی اظهارداشت: هم اکنون دو هزار و 700 محله 143 شهر کشور که بیش از 141 هزار هکتار وسعت دارند و 20 درصد از اراضی شهری را تشکیل می دهند به عنوان بافت فرسوده محسوب می شوند.معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران ادامه داد: محله هایی که در بافت فرسوده قرار دارند 15 میلیون نفر جمعیت کشور را در دل خود جای داده اند.وی افزود: بافت های فرسوده مورد هدف شرکت بازآفرینی شهری پنج گونه بافت های تاریخی، سکونتگاه های غیر رسمی، بافت های فرسوده، بافت هایی با پیشینه روستایی و نقاط ناهمگون شهری را در بر می گیرد.عشایری همچنین گفت: در این راستا برنامه اقدام مشترک با نقش آفرینی دولت، شهرداری ها و بخش خصوصی تدوین شده که از طریق تسهیل گران و توسعه گران برنامه بازآفرینی شهری محقق خواهد شد.وی با بیان اینکه رویکرد برنامه بازآفرینی شهری نسبت به گذشته از پروژه محوری به محله محوری تغییر یافته است، اظهارداشت: اجرای این طرح در مرحله دوم قرار دارد و برای اتمام تمامی مراحل آن به 12 سال زمان نیاز است.وی در پایان یادآور شد: بخش عمده ای از طرح باز آفرینی شهری در دو هزار و 700 محله شهری کشور از سوی نهادهای غیر دولتی اجرا خواهد شد.
361 هزار خانوار تحت پوشش مسکن اجتماعی قرار گرفتند
درهفته ای که گذشت معاون مسکن و ساختمان وزیر راه و شهرسازی می گوید: بازارهای رقیب بخش مسکن مانند بازار ارز، سکه و بورس متاثر از آثار روانی خروج آمریکا از برجام شوک های هیجانی را تجربه کرده اند. به گزارش خبرگزاریها،حامد مظاهریان در یک یادداشت تلگرامی نوشته است: باتوجه به تحولات شتابان اخیر بازار مسکن کشور دیروز کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی میزبان وزیر راه و شهرسازی و معاونان وی بود تا شرایط کنونی این بازار از سوی نمایندگان مجلس و وزارتخانه مورد ارزیابی قرار گیرد.مظاهریان ادامه داد:به طور کلی در این جلسه مسکن از منظر نقش و جایگاه آن در اقتصاد کلان، مولفه ها و مشخصات عرضه و تقاضای مسکن و همچنین بازار مسکن در مقایسه با سایر بازارهای موازی مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت.معاون مسکن و ساختمان وزیر راه و شهرسازی افزود:در بخش اول گفت و گوها وزیر راه و شهرسازی ضمن یادآوری هدف چهارسال گذشته دولت برای خروج مسکن از رکود به اقدامات صورت گرفته برای به تعادل رساندن این بازار پرداخت. در واقع باید گفت با توجه به منفی بودن نرخ رشد ارزش افزوده بخش مسکن طی سال های ۱۳۹۱ تا ۱۳۹۵ خوشبختانه در سال ۱۳۹۶ شاهد نرخ مثبت آن با رشد ۱.۲ درصد بودیم. همچنین تعداد، مبلغ مبایعه نامه ها، قیمت یک متر مربع واحد مسکونی و تعداد پروانه های ساختمانی صادر شده در سال ۹۶ رشد مثبتی را از خود نشان داد. در خصوص تامین طرح مسکن اجتماعی کشور نیز باید یادآور شد که با پیگیری های صورت گرفته در طی سال های ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۶ خوشبختانه از سوی نهادهای ذیربط در مجموع ۳۶۱۸۷۲ خانوار تحت پوشش مسکن اجتماعی قرار گرفتهاند.از دیگر موارد مطرح شده توسط وزیر موضوع صندوق پس انداز مسکن یکم و سیاست های حمایتی وزارت راه و شهرسازی در تقویت آن بود که در این رابطه نیز داده های آماری نشان از آن داشت که این صندوق به شکل موثری تا کنون موفق عمل کرده و بیش از ۴۴۰۶۱۹ نفر تا کنون در این صندوق اقدام به سپرده گذاری کرده اند. استقبال از این صندوق به سرعت افزایش یافته و اکنون روزانه بیش از ۱۰۰۰ نفر در آن اقدام به باز کردن حساب می کنند.بخش دوم گفت و گوهای این جلسه به افزایش قیمت مسکن در ماه های اخیر اختصاص یافت و افزایش نقدینگی و تاثیرات روانی خروج آمریکا از برجام در اقتصادکلان و بازار مسکن مورد بحث قرار گرفت. به طور کلی بر اساس آمار و داده های میدانی، بازارهای رقیب بخش مسکن مانند بازار ارز، سکه و بورس متاثر از آثار روانی خروج آمریکا از برجام شوک های هیجانی را تجربه کرده اند که پس از پاسخ وزیر راه و شهرسازی به سوالات نمایندگان، کارشناسان مرکز پژوهش های مجلس، سازمان تعزیرات حکومتی، مرکزآمار ایران و بانک مرکزی بر داده های ارائه شده صحه گذاشتند .در ادامه جلسه نیز پیشنهاد گردید تا در کمیسیون ویژه ای مواردی چون اصلاح قانون پیش فروش و تشویق سرمایه گذاران به ساخت واحدهای کوچک مقیاس برای رونق بازار مسکن و ... مورد بررسی قرار گیرد.
امضای تفاهمنامه بازسازی و تامین ادوات ریلی بین راهآهن ایران و شرکت سوئیسی
دراین هفته تفاهمنامه پروژههای بازسازی و تعمیرات اساسی ادوات ریلی زیرکوب (بالاست و رگلاتور) و تدارک 21 دستگاه ماشینآلات خطی امروز بین راهآهن ایران و شرکت ماتیزا سوئیس به امضا رسید.به گزارش خبرنگار یها، در حاشیه ششمین نمایشگاه بینالمللی حمل و نقل ریلی با حضور قائممقام راهآهن، معاون فنی و زیربنایی راهآهن و مدیران شرکت سوئیسی تفاهمنامه پروژههای بازسازی تعمیرات اساسی دو دستگاه ماشینآلات زیرکوب بالاست و رگلاتور و تدارک 21 دستگاه ماشینآلات خطی بین راهآهن ایران و شرکت ماتیزا سوئیس به امضا رسید.در حاشیه این مراسم معاون فنی و زیربنایی راهآهن در جمع خبرنگاران اظهار داشت: قرارداد امروز بین راهآهن ایران و شرکت سوئیسی از بزرگترین تولید کنندگان شرکتهای ماشینآلات مکانیزه ریلی در قالب تفاهمنامه به امضا رسید.مازیار یزدانی افزود: رقم این قرارداد در فاز اول 20 میلیون یورو و تا پایان فازهای بعدی 80 میلیون یورو خواهد بود.وی ادامه داد: در فاز اول دو دستگاه که نیازمند بازسازی کامل است، توسط شرکت بازسازی میشود.یزدانی ادامه داد: مناقصه 21 دستگاه نیز در شبکه ریلی در حال برگزاری است که شرکت ماتیزا سوئیس موافقت کردند که در این مناقصه با تامین مالی شرکت کنند.معاون فنی و زیربنایی راهآهن با بیان اینکه این شرکت سوئیسی تولید کننده انحصاری آن ماشینآلات در دنیا است، گفت: این ماشینآلات برای توسعه خطوط و آن دو دستگاه اول برای بازسازی استفاده میشود.در ادامه این برنامه خبری مسئول ارشد اجرایی کمپانی ماتیزا (فرانتز مسرلی) اظهار داشت: کشور سوئیس از صدها سال پیش کشوری بیطرف از لحاظ سیاست جهانی بوده و ما همچنان تصمیم گرفتهایم، در قضیه مسائل سیاسی بیطرف بمانیم.وی درباره توافق کمپانی ماتیزا با راهآهن ایران گفت: این توافق در 4 بخش بازسازی دو دستگاه سرند بالاست، فروش 6 تا 9 دستگاه زیرکوب، فروش تجهیزات جدید برای مناقصه و ساخت یک مرکز تعمیر و نگهداری آموزش پرسنل اجرایی است.
پاسخ سازندگان مسکن مهر پردیس به ادعاهای بانک مسکن
درهفته ای که گذشت پیمانکاران مسکن مهر پردیس در پاسخ به اظهارات یکی از مسئولان بانک مسکن بیانیهای منتشر کردند .به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزار فارس، پیمانکاران مسکن مهر پردیس در پاسخ به اظهارات یکی از مسئولان بانک مسکن بیانیهای منتشر کردند که نسخهای از آن در اختیار خبرگزاری فارس قرار گرفت. در بیانیه این پیمانکاران آمده است:در پاسخ به درج مطلبی که توسط پایگاه خبری بانک مسکن با عنوان عدم شفافیت برخی مسئولان مسکن مهر با پیمانکاران باعث تحریک نابجا در شهر جدید پردیس شده، مطالب ذیل را به آگاهی مدیرعامل بانک مسکن میرساند:1. سازندگان مسکن مهر از ابتدا تاکنون از نحوه تأمین مالی مسکن مهر مطلع بوده و هستند. سازندگان می دانند چه مبلغی تاکنون پرداخت کرده اند و دریافت و پرداخت ها چگونه بوده است.2. این که بانک مسکن در پرداخت تسهیلات ساخت مسکن مهر با تأخیر و کندی عمل می کند، تصور نیست بلکه واقعیت است. بخشنامه های شماره 51/63 مورخ 27/12/1396 و شماره 63/1/351 مورخ 05/02/1397 مؤید این مطلب است.3. بانک مسکن خوب می داند نحوه پرداخت ها در مسکن مهر از ابتدا چگونه بوده و ساختار شکست آن چگونه است و با قبولی این شرایط تفاهم نامه های سه جانبه را امضا نموده است.لذا بایستی ذهن آنها روشن شود و بدانند که در حوزه مسکن مهر همه چیز شفاف است.4. باید به بانک مسکن یادآوری نماییم که حد متعارف پرداخت عبارتست از 15 درصد فونداسیون، 40 درصد پایان اسکلت و سقف و 30 درصد سفت کاری و 15 درصد در مرحله نازک کاری به این ترتیب با رسیدن پروژه ها به 89 درصد پیشرفت فیزیکی بانک مکلف است 100درصد تسهیلات را پرداخت نماید. حال اگر بیش از حد متعارف پرداخت کرده اید بایستی به نحوه ارزیابی و عملکرد کارشناسان بانک مراجعه کنید. فذا سازندگان بیش از حد متعارف دریافت نکرده اند و همواره به تناسب پیشرفت فیزیکی پول از بانک البته آن هم با خون دل گرفتهاند.5. بهتر است بانک مسکن از بازی با کلمات خودداری کند ، پمپاژ شایعات یعنی چه؟چه شایعه ای منتشر شده است؟ کدام بخش از آنچه گفته شده مستند نیست؟6. جا دارد بانک مسکن به جای فرافکنی اطلاعات آماری خود را در اختیار اصحاب رسانه قرار دهد. تا بدینوسیله مردم اطلاعات آماری شما را ببینند، که هیچ پروژه ای بیش از پیشرفت فیزیکی و بدون تأیید ارزیابان و کارشناسان بانک سهم الشرکه دریافت نکرده است.7. اینکه اداره تسهیلات تبصره ای گفته است پیشرفت پروژه های پردیس کمتر از 70 درصد و تسهیلات پرداختی 88 درصد است، کلی گویی محسوب میشود. زیرا شرایط هر یک از پروژه ها با دیگری متفاوت است و برخی پروژه ها با سرعت پیش می رود و برخی کند است. بنابراین عدد میانگین برای کل 82000 واحد در هیچ تحلیل آماری نمی گنجد. و در اعلام عدد کل منعقده(55 هزار میلیارد تومان) و عدد کل پرداختی (50 هزار میلیارد تومان) نیز بانک مسکن این اشتباه را مرتکب شده است که نیاز به اصلاح دارد. خوشبختانه عصر اطلاعات و تکنولوژی است و مردم همه چیز را می دانند.
افزایش قیمت مسکن در اردیبهشت طبیعی نبود
دراین هفته مدیر علمی طرح جامع مسکن با تاکید بر اینکه دو تفاوت میان رشد قیمت مسکن سال گذشته با سال جاری است و بعید است قیمتها به حالت قبل بازگردد، گفت: پیشبینی طرح جامع مسکن برای تولید ۸۰۰ هزار مسکن در سال دست بالا نبوده است.به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، رشد قیمت مسکن در اواخر ماههای گذشته که به گفته اکثر کارشناسان مسکن به دلیل خروج مسکن از رکود بعد از 5 سال ، رشد تقاضا برای خرید مسکن و ورود خانه اولی ها به بازار مسکن بود تا حدودی طبیعی به نظر می رسید اما رشد قیمت در اردیبهشت ماه امسال تا حدودی باعث شد تا این وضعیت غیر طبیعی جلوه کند و فعالان بازار و کارشناسان مسکن این رشد را ناشی از افزایش نرخ ارز و ورود سفته بازان عنوان کردند.این رشد قیمت به گفته کارشناسان جزء رکود دوباره و کاهش قدرت خرید چیزی عاید بازار مسکن نخواهد کرد.البته برخی نیز کاهش عرضه را دلیل اصلی افزایش قیمت مسکن عنوان می کنند.به همین دلیل به سراغ فردین یزدانی مدیر علمی طرح جامع مسکن رفتیم تا ببینیم دلیل دو بار افزایش قیمت مسکن به فاصله چند ماه تا چه حد به واقعیت نزدیک است و آیا بر اساس طرح جامع مسکن تولید مسکن صورت گرفته است؟یزدانی با اشاره به اینکه تفاوت عمدهای بین رشد قیمت مسکن در سال جاری با رشد قیمت مسکن در سال گذشته وجود دارد، گفت: رشد قیمت مسکن در سال گذشته به دلیل رشد تقاضا،بالا رفتن قدرت خرید و رونق مسکن بعد از پنج سال رکود بوده است.وی معتقد است افزایش قیمت مسکن در ماه گذشته را اگر بخواهیم با افرایش قیمت مسکن در سال گذشته مورد بررسی قرار دهیم، باید بگویم که افزایش قیمت مسکن تا حدودی طبیعی است، اما افزایش قیمت مسکن در ماه گذشته تا حدودی غیرطبیعی بود که ناشی از اثرات سیاستهای خارجی و تحریم و نوسانات نرخ ارز بوده است.مدیر علمی طرح جامع مسکن در خصوص اینکه کارشناسان می گویند احتمالاً قیمت مسکن چون حباب دارد به قیمتهای قبلی بازمیگردد میگوید: تصور نمیکنم این بازگشت قیمتها رخ دهد، چرا که وقتی قیمتها افزایش یافت سخت است که مجدداً به قیمتهای قبل برگردد.یزدانی در خصوص اینکه عرضه مسکن از تقاضا عقب است این در حالیست که در طرح جامع مسکن پیش بینی شده سالانه 800 هزار تا 900 هزار مسکن تولید شود و ظاهرا این پیش بینی تا حدودی دست بالا گرفته شده است گفت:برآورد طرح جامع مسکن دست بالا گرفته نشده است و اینکه به هر حال تولید مسکن به پیشبینی طرح جامع نرسیده است، یک بخش مهمی از آن مربوط به این است که تخریب و نوسازی بافتهای فرسوده صورت نگرفته است.
خانه های خالی راستی آزمایی شد
درهفته ای که گذشت مدیر عامل بانک عامل بخش مسکن گفت: بیش از ۲.۵ میلیون خانه خالی با استفاده از قبوض آب و برق راستی آزمایی شده اند. به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از بانک عامل بخش مسکن، ابوالقاسم رحیمی انارکی در مراسم رونمایی از پروژه ۱۴۴ واحدی صندوق زمین و ساختمان نارون گفت: پروژه نارون، دومین تجربه موفقی است که در صندوق های سرمایه گذاری زمین و ساختمان اجرا می شود که دو شاخصه اتمام به موقع و شفافیت هزینه ساخت، از شاخصه های کلیدی این پروژه هستند.وی ادامه داد: امیدواریم در آینده شاهد ساخت و ساز با استفاده از فناوری های نوین و مدلهای مدرن تامین مالی باشیم. که البته در این پروژه تلاش شده از حداکثر امکانات در قالب فناوری های نوین و صنعتی استفاده شود.رحیمی انارکی با اشاره به موضوع تضمین کیفیت ساخت و ساز افزود: استفاده از روش های نوین تامین مالی برای تامین منابع مورد نیاز در حوزه ساخت و ساز یک امر اجتناب ناپذیر است و باید نسبت به توسعه این روش ها و استفاده از روش های نوین، فعالیت و کوشش بیشتری را به عمل بیاوریم.وی گفت: بانک عامل بخش مسکن مجموعه سیاست ها را در پیش گرفته که اگر بخواهیم این سیاست ها را تداوم ببخشیم باید روش های نوین مالی را در پیش داشته باشیم. ما سیاست های اعتباری بدون سپرده را به صورت متداول به دلیل وجود حساب های تعهدی و سایر مشکلات نمی توانیم اجرا کنیم بنابراین باید روش هایی را به کار بگیریم که این فرایند ادامه داشته باشد.رحیمی انارکی تاکید کرد: تامین مالی به موقع و ساخت پروژه ها در موعد مقرر یکی از کلیدی ترین شاخص های مدنظر است.وی یادآور شد: انتشار اوراق رهنی را باید هر چه سریعتر عملیاتی کنیم. اواخر سال گذشته به واسطه انتشار اوراق گواهی سپرده با نرخ سود ۲۰ درصد، عملاً امکان انتشار اوراق رهنی بخاطر انتظارات بازار ناشی از نرخ سود ۲۰ درصد، فراهم نشد. اما امسال باید مسیر تامین مالی از محل انتشار اوراق رهنی به پشتوانه تسهیلات اولیه خرید مسکن، گشایش پیدا کند تا قدرت بانک برای پرداخت بیشتر تسهیلات، تقویت شود.رحیمی انارکی درباره مشکلاتی که در مسیر راه اندازی بیشتر صندوق زمین و ساختمان وجود دارد نیز گفت: موانع اعلام شده در حوزه صندوق ها در جهت تسریع و تسهیل پروژه ها باید به نهادهای مربوطه اعلام شود. بنابراین این موارد را احصا و به صورت مجموعه پیشنهادات راهگشا به مراجع ذی صلاح ارائه خواهیم کرد.
افتتاح دومین صندوق زمین وساختمان/ تضمین ۵ ساله کیفیت پروژه
دراین هفته یک مقام مسئول در بانک عامل بخش مسکن افتتاح به موقع پروژه صندوق زمین و ساختمان نارون اراک و هزینه کرد بر اساس برآوردهای صورت گرفته را دو شاخصه مهم این پروژه دانست.به گزارش خبرگزاریها به نقل از بانک عامل بخش مسکن، محمدرضا امینی در مراسم رونمایی از پروژه مجتمع مسکونی ۱۴۴ واحدی نارون گفت: این پروژه در زمان مورد پیش بینی و همچنین منطبق بر هزینه برآورد شده امروز به بهره برداری رسید تا نرخ بازدهی پیش بینی شده تحقق یابد.وی با تاکید بر اینکه پروژه صندوق زمین و ساختمان نارون در زمان رکود تعریف شد که زمان مناسبی برای احداث پروژه بود، افزود: مشکلی که در بیشتر پروژههای ساختمانی وجود دارد، انحراف در زمان اجرا و هزینه پیش بینی شده است که می تواند بازدهی پروژه را کاهش دهد.این مقام مسئول اظهار داشت: در فرایند اجرای این پروژه هم افزایی خوبی بین بازار سرمایه، مالک، سازنده و بانک شکل گرفت تا پروژه یک هفته زودتر از موعد مقرر به بهره برداری برسد تا ثابت کنیم صندوق های زمین و ساختمان می توانند به توسعه صنعت و استفاده بیشتر از بازار سرمایه تاثیرگذار باشد.امینی با یادآوری اینکه ۹۱ واحد از مجموع پروژه ۱۴۴ واحدی صندوق سرمایه گذاری زمین و ساختمان نارون به فروش رسیده است، نرخ بازدهی این پروژه برای سرمایه گذاران را ۱۷ درصد عنوان کرد و گفت: همچنین ۲۶ درصد نرخ بازدهی پروژه بر اساس ارقام دفتری است که پیش بینی می کنیم با فروش مابقی واحدها نرخ بازدهی پروزه به ۱۸ درصد برسد.وی قیمت هر یونیت سرمایه گذاری این صندوق در زمان پذیره نویسی در فرابورس را ۱۰۰۰ تومان عنوان کرد و گفت: اخرین نرخ هر یونیت صندوق به ۱۳۳۸ تومان رسید که رشد ۳۸ درصدی داشته است.وی با اشاره به تضمین ۵ سال کیفیت پروژه نارون برای نخستین بار در ایران ادامه داد: توسعه استفاده از ظرفیت صندوق های زمین و ساختمان و از محل سرمایه های عمومی از اهداف کلان برای سایر پروژه های ساختمانی است که با توجه به تعاملات انجام شده و تجارب به دست آمده در صندوق نارون، پیگیری می شود.امینی با تاکید بر اینکه از ظرفیت های بازار سرمایه در قالب پروژه های بزرگتر استفاده خواهیم کرد، درباره پروژه صندوق سرمایه گذاری زمین و ساختمان شهر ری گفت: این پروژه در ۲۳۴ واحد و با اعتبار اولیه ۴۲ میلیارد تومان اجرا شد؛ همچنین پروژه نرگس رشدیه تبریز در ۹۶ واحد در تبریز به سرعت در حال اجراست که به زودی افتتاح می شود. حجم سرمایه گذاری در این پروژه ۳۵ میلیارد تومان است.
خسارت زلزله کرمانشاه؛۵هزارمیلیارد
درهفته ای که گذشت رئیس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی گفت:عرضه میلگرد تولید شده از محل بازیافت آهن قراضه که کیفیت پایینی دارد در بازار افزایش یافته است.به گزارش خبرنگار مهر، محمد شکرچی زاده در نشست خبری گرامیداشت سالگرد زلزله منجیل و رودبار در سال ۶۹ با بیان اینکه سال گذشته حریم گسل های شهرهای تهران، تبریز و کرمان نهایی و در شورای عالی شهرسازی و معماری تصویب شد، گفت: بر اساس این مصوبه برای ساخت و ساز در حریم گسل ها محدودیت ایجاد می شود و آیین نامه مربوطه نیز در دست تهیه است که به زودی ابلاغ خواهد شد.وی با اشاره به خساراتی که به ساختمان های مسکن مهر در زلزله های اخیر وارد آمد، افزود: این زلزله ها نشان داد که خسارات عمدتا به دیوارهای میانی و غیرسازه ای وارد شده است. علت آن این بود که آیین نامه ۲۸۰۰ که مربوط به مقررات ضدزلزله بودن ساختمان است بیشتر به اسکلت سازه توجه داشت و دیوارهای غیرسازه ای را چندان اهمیت نمی داد. به همین دلیل اخیرا آیین نامه ای با عنوان الحاقیه آیین نامه ۲۸۰۰ تدوین شد و تا پایان تیر ماه از سوی وزیر راه و شهرسازی ابلاغ می شود.به گفته شکرچی زاده این آیین نامه دستورالعمل راهنمای طراحی دیوارهای غیرسازه ای است که با همکاری سازمان نظام مهندسی ساختمان و دفتر تدوین مقررات ملی ساختمان تهیه شده است و پس از ابلاغ لازم الاجرا می شود. با اجرای این آیین نامه بخش عمده ای از خسارات مربوط به تخریب دیوارهای غیرسازه ای در زلزله ها کاهش خواهد یافت.رئیس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی به یکی دیگر از برنامه های این مرکز در خصوص کاهش خسارات و خطرات ناشی از زلزله اشاره و تصریح کرد: این مرکز با همکاری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری با کمک یک شرکت دانش بنیان شیر قطع کن اتوماتیک گاز را طراحی و تولید کرد که هم اکنون به تولید انبوه رسیده و در اختیار مردم قرار گرفته است.شکرچی زاده ادامه داد: در تهران نیز چند دستگاه با همکاری شهرداری تهران در حریم گسل ها نصب شده و این دستگاه ها به سیستم آنلاین اعلام زلزله متصل شده است. هفته آینده سامانه هشدار سریع که بر اساس همین دستگاه های شتاب نگاری طراحی و نصب شده است با حضور شهردار تهران و وزیر راه و شهرسازی رونمایی خواهد شد.
آخوندی از پیشنهاد راهاندازی سامانه قیمتگذاری مسکن استقبال کرد
دراین هفته رئیس کمیسیون عمران مجلس از ارائه پیشنهاد این کمیسیون به وزارت راه و شهرسازی برای ایجاد سامانه قیمت گذاری مسکن و استقبال آخوندی از این پیشنهاد خبر داد.محمدرضا رضایی کوچی در گفت وگو با خبرنگار مهر درباره پیشنهاد کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی به وزارت راه و شهرسازی در خصوص راه اندازی سامانه قیمت گذاری مسکن اظهار داشت: وزارت راه و شهرسازی با این پیشنهاد مخالفتی نداشت و به دنبال راهکارهایی برای اجرایی شدن آن هستند. اتفاقا وزارت راه و شهرسازی از این پیشنهاد استقبال هم کرده است.وی افزود: در حال حاضر هیچ نظارتی بر قیمت مسکن نیست و هیچ ضابطه ای ندارد هر کسی هر قیمتی دلش بخواهد و با چانه زنی خودش برای مسکن تعیین می کند. وزیر راه و شهرسازی هم با پیشنهاد تهیه سامانه قیمت گذاری مسکن مخالفتی نداشت. باید این وزارتخانه چنین سامانه ای را تهیه کند تا بر قیمت ها نظارت وجود داشته باشد.نماینده مردم جهرم در مجلس با بیان اینکه قیمت مسکن در برخی مناطق بین ۶۰ تا ۸۰ درصد افزایش داشته است که نشان می دهد نه تنها هیچ نظارتی نیست بلکه حتی هیچ حمایتی از مردم بیسرپناه و مستأجر نمی شود، گفت: مردم برای خرید به بنگاه های معاملات املاک مراجعه می کنند، وقتی با قیمت متری ۱۰ میلیون تومان برای یک منطقه معمولی مواجه می شوند، هیچ کس نیست که از فروشنده بپرسد آیا این قیمت ها واقعی است یا نه؟ هیچ مرجعی برای مردم وجود ندارد تا این قیمت ها را راستی آزمایی کنند؛ بنابراین این سامانه می تواند به متقاضیان خرید مسکن، متوسط قیمت هر منطقه را اعلام کند.وی تأکید کرد: ما در کمیسیون عمران مجلس پیشنهاد راه اندازی این سامانه را داده ایم و قرار است وزارت راه و شهرسازی مکانسیم اجرایی آن را طراحی و تدوین کند.رئیس کمیسیون عمران مجلس درباره سامانه خانه های خالی گفت: در حال حاضر برداشت واحدی از میزان نیاز به مسکن در کشور نداریم. از یک سو دولت معتقد است از نظر تعداد واحد مسکونی، اشباع شده ایم و نیازی به ساخت و تولید واحد مسکونی جدید نداریم از سوی دیگر کمیسیون عمران مجلس و مرکز پژوهش های مجلس برداشت دیگری از میزان نیاز به مسکن اعلام می کنند و آن هم این است که در حال حاضر در کشور حدود ۳ میلیون واحد مسکونی کم داریم به اضافه اینکه سالانه یک میلیون واحد جدید هم باید احداث شود. این در حالی است که تعداد ساخت مسکن در کشور به سالانه ۴۰۰ هزار واحد کاهش یافته است.
پیشرفت ۹۱ درصدی قطعه اول آزادراه تهران – شمال
درهفته ای که گذشت معاون وزیر راه و شهرسازی معتقد است: با توجه به فضای مثبت و زندهای که در سرتاسر کارگاه آزادراه تهران – شمال به وجود آمده، این پروژه در کوتاهترین زمان ممکن به بهرهبرداری خواهد رسید.خیرالله خادمی در گفتوگو با ایسنا، اعلام کرد: قطعه نخست آزادراه تهران – شمال به پیشرفت ۹۱ درصدی رسیده و در حال حاضر کار بر روی آن در حوزه روسازی و تاسیسات ادامه دارد. با توجه به اینکه نصب برخی از تاسیسات مورد نیاز به تکمیل روسازی احتیاج خواهد داشت، کار در این حوزه ظرف هفتههای آینده ادامه دارد.وی درباره آخرین وضعیت ساخت قطعه دوم آزادراه تهران – شمال نیز توضیح داد: این قطعه نیز خوشبختانه با وجود آنکه تنها یک سال از کلنگزنیاش گذشته، پیشرفت خوبی داشته و به ۲۱.۵ درصد پیشرفت رسیده است. در حال حاضر کار در بخشهای مختلف این قطعه ادامه دارد و خوشبختانه سرعت پیگیری بسیار مطلوب به نظر میرسد.معاون وزیر راه و شهرسازی با اشاره به پیگیری ساخت تونل البرز در قطعه دوم این آزادراه، تصریح کرد: این تونل که طولانیترین تونل جادههای ایران به حساب آمده و یکی از پیچیدهترین پروژههای عمرانی کشور است، خوشبختانه در مراحل پایانی حفاری خود به سر میبردد.به گفته خادمی از ۶۴۰۰ متر طول تونل البرز تنها حفاری ۲۰۰ متر آن باقیمانده که در صورت نهایی شدن تا دو ماه آینده میتوان رسما مراسم پایان حفاری این تونل برگزار خواهد شد.وی عدد مورد نیاز برای تکمیل قطعه دوم این آزادراه را ۱۵۰۰ میلیارد تومان قلمداد کرد و گفت: در صورت رسیدن منابع لازم قطعه دو ظرف یک برنامه چهارساله به بهرهبرداری خواهد رسید.مدیرعامل شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حملونقل کشور درباره آخرین وضعیت قطعه سوم آزادراه تهران – شمال نیز توضیح داد: بنیاد مستضعفان کار ساخت این قطعه را پیگیری میکند و در حال حاضر شرایط برای جذب فاینانس از کشورهایی مانند کره جنوبی و چین یا حتی فاینانس از منابع داخلی در دستور کار این بنیاد قرار دارد. پیشبینی میشود با نهایی شدن مقدمات لازم برای مشخص شدن چگونگی جذب سرمایه کار اجرایی در قطعه سوم نیز کلید بخورد.