افزایش تولید مسکن در شهرستانها؛ چرا طرحهای حمایتی دولت در تهران نتیجه نمیدهند؟

در حالی که طرحهای حمایتی دولت، از جمله «نهضت ملی مسکن»، توانستهاند تولید مسکن را در بسیاری از شهرستانها افزایش دهند، بازار مسکن تهران همچنان درگیر رکود تورمی است. به گفته رئیس انجمن انبوهسازان تهران، اختلاف قابلتوجه در هزینههای تولید و فرهنگ مصرف مسکن میان تهران و سایر شهرها، از جمله عواملی است که باعث شده این طرحها در پایتخت به نتیجه نرسند.
ایرج رهبر، رئیس انجمن انبوهسازان تهران، با استناد به دادههای مرکز آمار ایران، از رشد ۲۸.۴ درصدی صدور پروانههای ساختمانی در تهران و افزایش آن به ۳۱.۷ درصد در سطح شهرداریهای کشور خبر داد. او افزود: «تورم رکودی در تهران باعث شده است تا امکان خرید مسکن در این شهر کاهش یابد و منابع سرمایهگذاران قفل شود؛ اما در مقابل، اجرای پروژههایی همچون نهضت ملی مسکن، موجب افزایش تولید مسکن در شهرستانها شده است.»
رهبر در ادامه، به تحلیل وضعیت بازار مسکن در تهران پرداخت و توضیح داد که این بازار، طی یک سال و نیم گذشته تحت تأثیر رکود تورمی قرار گرفته است و سازندگان دیگر قادر به جذب منابع مورد نیاز برای سرمایهگذاریهای جدید در پروژههای مسکن نیستند.
رئیس انجمن انبوهسازان تهران، تفاوتهای فرهنگی و اقتصادی بازار مسکن تهران با سایر شهرها را نیز مورد بررسی قرار داد و گفت: «در تهران، فرهنگ خرید و استفاده از مسکن به طور معمول با سایر شهرها متفاوت است و این تفاوتها، بهویژه در سلیقه مصرفکنندگان، موجب گرانی بیشتر سازهها شده است؛ در حالی که مصرفکنندگان در دیگر شهرها انعطاف بیشتری در خرید مسکن نشان میدهند.»
رهبر همچنین اشاره کرد که بیشتر طرحهای حمایتی دولت، از جمله طرح نهضت ملی مسکن، عمدتاً در شهرستانها اجرا شدهاند و بر این اساس، آمار تولید مسکن در این مناطق، برخلاف تهران افزایش یافته است. او یکی از دلایل این افزایش را در نسبتهای سرمایهگذاری و هزینههای تولید مسکن در تهران و شهرستانها دانست.
در پایان، رهبر پیشبینی کرد: «با وجود افزایش خواب سرمایه در بازار مسکن به واسطه گرانی و کاهش توان خرید، افزایش هزینههای تولید مصالح ساختمانی، تورم عمومی و انتظارات تورمی در بازار مسکن، احتمال افزایش قیمت مسکن و مصالح ساختمانی قوت گرفته است.»