مسکن و ساختمان
فعاليت‌هاي ويژه شهرداري تهران چقدر خرج برمي‌دارد؟

آغاز ساخت مساجد سه ميليارد توماني در پايتخت

اگر مسجد ساجدين در شهر ري را به عنوان نمونه مساجدي كه قرار است ساخته شود، در نظر بگيريم، به جز هزينه تملك زمين براي مسجدسازي، ساخت و ساز مساجد، حداقل 220 ميليارد تومان، بودجه نقدي نياز دارد

اعتماد: شهردار تهران قصد دارد هر طور كه شده پوستين نو براي پايتخت بدوزد. از پياده‌راهسازي و منع آمد و شد در برخي خيابان‌هاي مركزي شهر گرفته تا اتوبان‌هاي دو طبقه و پيوند زدن بزرگراه‌هاي شلوغ پايتخت با تونل‌هاي عظيم زيرزميني. اما بخشي از فعاليت‌هاي شهرداري تهران، چندان مورد توجه قرار نگرفته؛ بخشي كه با مسائل اعتقادي و مذهبي باشندگان تهران سر و كار دارد. واقعيت اين است كه شهرداري تهران، بودجه بسيار عظيمي را براي فعاليت‌هاي مذهبي در پايتخت، كنار گذاشته و آن را خرج مي‌كند.

از جمله بودجه عظيمي كه خرج فعاليت‌هاي مذهبي مردم تهران‌نشين شده، ساخت و ساز مساجدي با بودجه ميلياردي است. ديروز روابط عمومي شهرداري منطقه 20 تهران، يا همان شهرري اطلاع داد يك مسجد بزرگ در حوزه اين شهرداري در حال ساخت است و هزينه آن نيز بيش از سه ميليارد تومان، تخمين زده مي‌شود.

عظيم بابايي، شهردار ري، درباره ساخت مسجد ساجدين گفته: «عمليات عمراني مسجد ساجدين شهرري با زيربناي يكهزار و 800 مترمربع واقع در خيابان شهيد سرگرد محمدي رو به اتمام است و به زودي به بهره‌برداري مي‌رسد. اين مسجد با اعتباري بالغ بر سه ميليارد تومان در دو بلوك بتني و فلزي ساخته شده است و دو شبستان برادران و خواهران و راه‌پله فرار در ضلع جنوب، دو واحد مسكوني، يك واحد تجاري و صحن محوطه بيروني در همكف و دو آسانسور هشت‌نفره در ضلع شمال و آشپزخانه، سالن غذاخوري، سرويس بهداشتي و موتورخانه در زيرزمين از جمله بخش‌هاي مختلف مسجد مورد اشاره است.»به گفته وي قرار است با اجراي برنامه‌يي كه «گسترش فرهنگ و آموزه‌هاي ديني» خوانده شده، مساجد تمام محلات شهر ري به سيستم‌هاي هوشمند پخش اذان مجهز شوند. اين بودجه به ظاهر عظيم در حالي صرف مي‌شود كه مناف هاشمي، معاون برنامه‌ريزي و توسعه شهري شهردار تهران در حضور اعضاي شوراي شهر گفته بود شهرداري هنوز پولي براي ساخت مساجد در اختيار ندارد و قرار است اعتبار ساخت 72 مسجد در شهر تهران، در سال 92 پيش‌بيني شود.

800 گلدسته در 400 مسجد شهرداري

پيش از اين، رييس مركز فعاليت‌هاي ديني شهرداري تهران اعلام كرده بود قرار است علاوه بر اينكه شهرداري تهران 72 مسجد در محلات مختلف شهر مي‌سازد، 800 گلدسته نيز در 400 مسجد شاخص بسازد. به گفته حجت‌الاسلام عبدالمقيم ناصحي، اين طرح در 400 باب مسجد محوري شهر تهران در حال اقدام و انجام است.

به گفته اين مقام مسوول شهرداري، شهرداري در سال جاري، يكصد ميليارد تومان نيز براي توسعه، تجهيز و بازسازي دو هزار مركز مذهبي اختصاص داده است. او همچنين از برنامه اختصاص 200 قطعه زمين براي ساخت مسجد در اين شهر به دستور مستقيم محمدباقر قاليباف خبر داده و گفته شهرداري در حال حاضر مشغول ساخت 72مسجد در تهران است كه اين پروژه‌ها تا بهار سال آينده به بهره‌برداري خواهد رسيد. خبر اين مخارج در حالي سر از رسانه‌ها درمي‌آورد كه برخي اعضاي شوراي شهر تهران، از شهردار مي‌خواهند شفاف كند چرا درباره مسائل مالي مجموعه‌اش، تلاش نمي‌كند، زيرا به گفته يكي از اين اعضا، ساخت 72 مسجد كه قاليباف، كلنگ آن را بر زمين زده، بيش از 400 ميليارد تومان هزينه دربردارد. هر چند اگر مسجد ساجدين در شهر ري را به عنوان نمونه مساجدي كه قرار است ساخته شود، در نظر بگيريم، به جز هزينه تملك زمين براي مسجدسازي، ساخت و ساز مساجد، حداقل 220 ميليارد تومان، بودجه نقدي نياز دارد.

اعضاي شوراي شهر از قاليباف خواسته‌اند روشن كند محل تامين اين هزينه گزاف كجاست؟ اين موضوع از لحاظي اهميت دارد كه دليل ساخت مساجد، عبادت خداوند است و عبادت در مكان غصبي، از لحاظ شرعي، عبادت‌كنندگان را دچار مشكل مي‌كند. با اين منطق است كه برخي اعضاي شوراي شهر از شهردار خواسته‌اند توضيح دهد سند زمين‌هايي كه قرار است در آنجا مسجد ساخته شود، به چه شخص يا نهادي تعلق دارد تا نماز مردم دچار مشكل نشود.

اين سوالات در حالي مطرح مي‌شود كه به گفته نايب‌رييس شوراي شهر تهران، شهرداري براي ساخت و ساز 72 مسجد وعده داده شده، با كسي هماهنگ نكرده و مصوبه‌يي نيز از شورا نگرفته. حسن بيادي از شهرداري تهران خواسته جزييات ساخت 72 مسجد را در شوراي شهر شفاف‌سازي كند زيرا شهرداري در اين باره خود به تنهايي اقدام كرده است.

با وجود اين ابهامات، برخي از اعضاي بانفوذ شوراي شهر، از اين اقدام شهرداري، حتي با وجود نداشتن مصوبه اختصاصي از شورا، حمايت مي‌كنند و مي‌گويند به دليل اينكه تصميمات شهرداري براي ساخت مسجد «راهبردي» است، شهرداري مي‌تواند هر جا كه خواست، زميني را خريد و تملك كند و مسجدسازي را كلنگ بزند.

شهردار تهران در واكنش به اين سخنان گفته مكان‌يابي 72 مسجد در تهران انجام شده و قرار است در تهران، هر 500 متر، يك مسجد ساخته شود. قاليباف درباره محلاتي كه فاصله مساجد آنها بيشتر از 500 متر است، اظهار كرده در نقاطي كه به طور مثال در فاصله 2 تا 3 كيلومتري هم مسجد وجود ندارد ساخت مساجد در اولويت خواهد بود. حتي در مناطقي كه زمين خالي نداشته باشيم نسبت به واگذاري زمين و ساخت مسجد اقدام خواهيم كرد.

برخي از وب‌سايت‌هاي وابسته به اصولگرايان، از جمله مشرق‌نيوز خبر داده‌اند تمايل شهردار تهران براي ساخت مسجد، مربوط به سفر يك هيات تركيه‌يي به تهران است كه نسبت به كمبود مسجد به عنوان نماد ديني و پرچم به عنوان نماد ملي در سطح شهر تهران اظهار تعجب كرده بودند. به نوشته اين وب‌سايت پس از اين اظهارات قرار شده در سطح شهر تهران 72 پرچم مرتفع و 72 مسجد داراي گنبد و گلدسته ساخته شود.

كمك شهرداري به هيات‌ها، 5 برابر كمك‌هاي دولتي

مخارج مذهبي شهرداري تهران، تنها به ساخت و ساز مسجد، گلدسته و تجهيز مراكز مذهبي خلاصه نمي‌شود. شهرداري تهران به صورت مستقيم و غيرمستقيم نيز به نهادهاي مذهبي مستقر در پايتخت، پول فراواني پرداخت كرده، به اندازه‌يي كه حتي دولت در سراسر كشور، يك چهارم اين مبلغ را نيز به هيات‌هاي مذهبي پرداخت نكرده است. به گفته معاون فرهنگي و اجتماعي شهرداري تهران، شهرداري تهران، تا پيش از اتمام دهه اول محرم، بيش از 55 ميليارد ريال به هيات‌هاي مذهبي كمك كرده است. محمدهادي ايازي در يك همايش مذهبي كه در برج ميلاد تهران برقرار بود، به برگزاري نمايشگاه عطر سيب به مناسبت ايام ماه محرم اشاره كرد و گفت: امسال قريب به 17 هزار و 800 هيات شامل هيات‌هاي دانش‌آموزي، دانشجويي، مساجد و تكايا به نمايشگاه عطر سيب مراجعه كردند. بنا بر اظهارات وي، اين تعداد هيات مذهبي، مجموعا 55 ميليارد ريال از شهرداري تهران، كمك مالي دريافت كرده‌اند.

اين در حالي است كه نهاد رسمي و دولتي كمك به فعاليت‌هاي مذهبي اعلام كرده مجموع كمك‌هاي اين نهاد (سازمان اوقاف و امور خيريه) در طول يك سال گذشته، اندكي بيش از يك ميليارد و صد ميليون تومان بوده.

به گفته احمد شرفخاني، معاون فرهنگي و اجتماعي اين سازمان، برنامه‌هاي عزاداري و ويژه‌برنامه‌هاي مذهبي در بيش از 12 هزار مسجد، حسينيه و تكيه اجرا مي‌شود كه عمده‌ترين هزينه آن را مردم بر عهده دارند، ولي اوقاف نيز در سال گذشته بيش از يك ميليارد و صد ميليون تومان به آنها كمك كرده است.

با يك حساب سرانگشتي مي‌توان دريافت اگر سهم شهرداري تهران در ساخت و ساز مساجد شهر، آن گونه كه به عنوان مثال عظيمي، شهردار ري عنوان كرده، براي هر باب، بيش از 3 ميليارد تومان است و براي بازسازي مراكز مذهبي نيز 100 ميليارد تومان بودجه كنار گذاشته شده و براي فعاليت هيات‌ها نيز بيش از 5 ميليارد تومان خرج شده و حساب و كتاب كاشاني، عضو شوراي شهر تهران درباره صرف 400 ميليارد تومان بودجه درست باشد، بودجه مذهبي شهرداري تهران، رقم قابل توجهي است كه از كل بودجه فرهنگي دولت براي تمام زمينه‌ها، بيشتر است، رقم بودجه‌يي با 10 صفر در آن.

اميد سليمي بني



مطالب پیشنهادی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا