مسکن و ساختمان

تهران در حوزه معماري نيازمند توجه بيشتر دانشگاهيان است

همايش معماري اسلامي- ايراني شهر تهران، صبح ديروز 21 آذرماه با حضور دكتر مرتضي طلايي، عضو كميسيون فرهنگي و اجتماعي شوراي شهر تهران، آيت‌الله حائري شيرازي، عضو مجلس خبرگان رهبري، دكتر سيدمحمدجواد شوشتري، مديرعامل سازمان زيباسازي شهر تهران و جمعي از اساتيد دانشگاه و دانشجويان برگزار شد.

;به گزارش روابط عمومي سازمان زيباسازي شهر تهران در اين مراسم كه با همكاري دانشگاه تهران و در تالار علامه اميني اين دانشگاه برگزار شد، دكتر شوشتري با تاكيد بر اينكه شهر در حال ساخت توسط افراد بي‌سواد ساخته نمي‌شود، ادامه داد: شهر تهران توسط افرادي ساخته شده و مي‌شود كه از پشت ميز دانشگاه به سطح شهر آمده‌اند.

او با تاكيد بر اينكه براي مقابله با كمرنگ شدن هويت در ساختمان‌هاي تهران بايد موضوع را تبديل به مساله كرده و براي مساله به دنبال پاسخ باشيم، افزود: شوراي شهر و معاونت شهرسازي راهكارهاي مناسبي را براي اين موضوع پيشنهاد داده‌اند اما قطعا در اين حوزه نيازمند كمك دانشجويان ودانشگاهيان هستيم.

دكتر شوشتري با اشاره به اينكه ما در مقابل آيندگان مسوول هستيم، گفت: نشست تخصصي هويت اسلامي ايراني شهر تهران و مطرح شدن چالش‌ها و راهبردهاي اين موضوع زنگ خطري است كه به صدا درآمده است و بايد به آن توجه كرد. دكتر شوشتري با تاكيد بر اينكه سرعت اتفاقي كه براي معماري ساختمان‌هاي تهران مي‌افتد به حدي بالاست كه متوجه آن نيستيم، گفت: با توجه به اينكه آموزش در حفظ هويت معماري ايراني- اسلامي ناديده گرفته شده است برگزاري اين نشست تخصصي مي‌تواند محلي براي تبادل نظر، ايده و اطلاعات در اين حوزه باشد.

او با بيان اينكه افراد و به ويژه اساتيد و دانشجويان موظف هستند نسبت به اين موضوع حساس باشند، ادامه داد: چرا زماني كه يك ساختمان نامناسب در شهر ساخته مي‌شود نسبت به آن بي‌توجه هستيم و حتي به اين فكر نمي‌كنيم كه براي مقابله، با آن به جمع‌آوري امضا و طومار بپردازيم. دكتر شوشتري با اشاره به اينكه ساخت بناهايي با معماري نامناسب در سطح شهر هم در بخش خصوصي و هم در بخش دولتي اتفاق مي‌افتد، گفت: ساختمان‌هاي دولتي بخش اعظمي از ساختمان‌هاي شهر را تشكل مي‌دهند كه متاسفانه ساخت عريض و طويل آن بدون توجه به هويت معماري اسلامي- ايراني انجام شده است.

به گفته مديرعامل سازمان زيباسازي شهر تهران متاسفانه توجه به گذشته در ساخت ساختمان‌ها فراموش شده است و همه كارهايي كه ارائه مي‌شود كپي از نمونه‌هاي غربي است. دكتر شوشتري با بيان اينكه كم‌توجهي و بي‌توجهي مديران به حفظ هويت ايراني- اسلامي از گذشته باعث شده است تا ساختمان‌ها به آرامي روح خود را از دست بدهند، افزود: متاسفانه شهرسازان و معماران ما به كپي‌برداري از نمونه‌هاي غربي افتخار كرده و نهايت تلاش و خلاقيت آنها معماري است كه با كامپوزيت و شيشه انجام مي‌شود.

در ادامه اين نشست دكتر مرتضي طلايي، رييس كميسيون فرهنگي و اجتماعي شوراي شهر تهران، با اشاره به فعاليت‌هاي انجام شده طي 10 سال گذشته در تهران گفت: بايداز خودمان بپرسيم به عنوان مديران شهري، در 10 سال گذشته براي شهر تهران چه كرده‌ايم؟ به گفته طلايي، آنچه امروز بر سر شهرهاي ما آمده و امروز هزينه‌هاي آن را مي‌پردازيم، به دليل بي‌توجهي به مقوله فرهنگ است. او با اشاره به بيانات مقام معظم رهبري، اخلاق‌مداري را ملاك اصلي در فعاليت‌هاي شهري دانست و افزود: بصيرت، دانش و آگاهي از اركان اساسي برنامه‌ريزي در انجام امور شهري است.

رييس كميسيون فرهنگي و اجتماعي شوراي شهر با بيان اينكه، بايد اساس امور شهري برمباني علمي و نگاه عالمانه باشد تا با آنچه درحال حاضر با آن رو به رو هستيم، مواجه نشويم، افزود: بايد از خودمان بپرسيم شهر ايراني اسلامي داراي چه معاني است و وظيفه مديران شهري در برابر اين موضوع چيست؟طلايي با تاكيد بر اينكه زيبايي در منظر شهري، توسعه فضاي سبز و توجه به محيط زيست از اركان شهرها براي توسعه پايدار است، افزود: اگر تمام شهر را سنگفرشي از طلا كنيم، اما نتوانيم روح نوازي رادر آن ايجاد كنيم در واقع در كارمان موفق نبوده‌ايم. او با اشاره به سند توسعه پنج ساله شهر تهران گفت: در سند راهبردي تمام فعاليت‌هاي مديريت شهري براي رسيدن به شهري با هويت اسلامي و ايراني است.

او به فعاليت‌هاي انجام شده طي سال‌هاي اخير در زمينه‌هاي مختلف مديريت شهري اشاره كرد و گفت: افزايش سرانه فضاي سبز در منطقه 15 نمونه‌يي از حركت شهرداري و مديران شهري در همين راستا است. طلايي با بيان اينكه جلب مشاركت شهروندان براي رسيدن به شهري با هويت اسلامي ايراني مهم است، افزود: شهرداري تهران در همين راستا در 374 محله تهران، 374 امناي محلي منصوب كرده و با تحويل سرانه‌هاي اجتماعي و فرهنگي به آنها، زمينه مشاركت مردم در اداره شهر براي رسيدن به شهري انسان محور را مهيا كرده است.

او با بيان اينكه در جامعه‌يي كه تمام افراد به دنبال منافع فردي خود هستند، بايد احساس مسووليت جمعي را افزايش دهيم، ادامه داد: براي رسيدن به شهري با هويت اسلامي- ايراني؛ بايد اعتماد، مشاركت، اهداف مشترك، احساس تعلق اجتماعي توام با نشاط و هنرهاي اصيل اسلامي ايراني در زيبايي و منظر شهر را مورد توجه قرار دهيم. رييس كميسيون فرهنگي و اجتماعي شوراي شهر با اشاره به دوسامانه 137 و 1888 شهرداري تهران براي پاسخگويي به مشكلات شهروندان، گفت: شهر خوب يافتني نيست بلكه ساختني است.

به گفته او تغيير رويكرد شهرداري از يك سازمان خدماتي به سازماني اجتماعي- فرهنگي، حسن مسووليت‌پذيري مسوولان براي جلب مشاركت مردم را نشان مي‌دهد. در ادامه اين سمينار، آيت‌الله حائري شيرازي، عضو خبرگان رهبري، با اشاره به اينكه در تهران زمينه‌هاي لازم براي تبديل يك فضا به شهري اسلامي ايراني وجود دارد، گفت: تهران به عنوان شهري كه خاصيت تبديل شدن به فضايي براي زندگي را دارد، نيازمند توجه ويژه در بحث معماري و هويت شهري است.

او با اشاره به ضرورت استفاده از تجربيات كلانشهرهايي مانند شيراز در برخورد با مشكلات شهري ادامه داد: برخورد غيرجامع با مسائل و مشكلات باعث شده تا نتوانيم باري از دوش شهر‌برداريم. آيت‌الله حائري با تاكيد بر اينكه خانه‌ها و ساختمان‌ها بخش حياتي شهرها هستند، ادامه داد: وقتي شهروندان مجبور به زندگي در خانه‌ها و ساختمان‌هايي مي‌شوند كه در آنها روح زندگي جريان ندارد، دچار عصبيت و ناراحتي مي‌شوند. به گفته عضو خبرگان رهبري با سيستم‌گذاري براي بسياري از كارها مي‌توان آنها را ساماندهي كرد و تكنولوژي را با موضوعات ديني و اسلامي همراه كرد.

;

;

مطالب پیشنهادی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا