طریقه لوله کشی جکوزی خانگی
عبارت جکوزی به وانی اطلاق می شود که آب گرم را از طریق سوراخ هایی به بیرون با فشار هدایت می کند و اغلب برای امور درمانی مورد توجه می باشد. جکوزی های امروزی بیشتر جنبه ساختمانی و آپارتمانی به خود گرفته اند و شاید اگر قبل ترها تنها این جکوزی ها در ویلاهای بزرگ ساخته می شدند اما امروزه در یک ویلا کوچک و یا حتی آپارتمان های چند طبقه هم می توانید نمونه هایی از آن را مشاهده کنید که قطعا بواسطه لوله کشی مناسب جکوزی این مهم مهیا شده است.
جکوزی های خانگی و آپارتمانی اغلب از پشم و شیشه و یا اکریلیک ساخته می شوند. عمری طولانی دارند و بسیار راحت حمل می شوند.
در ساختمان های جدید معمولا مهندسین طراح مکانیک یا تاسیسات خانه در طراحی مسیر تاسیسات و لوله کشی خانه محلی را برای لوله های جکوزی هم در نظر می گیرند.
لوله کشی جکوزی شامل یک لوله کشی فاضلاب و یک لوله کشی آب شهری است که باید یک تکنسین لوله کش با مهارت بتواند لوله ها را طراحی و پیاده سازی کند تا در هنگام نصب و راه اندازی جکوزی که در مقاله نصب وان جکوزی خانگی توضیح داده شد نصاب به مشکل برخورد نکند.
جکوزی های آپارتمانی به یک سیستم آب پاش مجهز هستند که معمولا از جنس فایبرگلاس یا اکریلیک ساخته می شود و جایگزینی ارزشمند برای وان های قدیمی شده اند.
خوبی این جکوزی های خانگی این است که نیاز به لوله کشی در درون سازه های سیمانی به منظور چرخش آب و ایجاد شرایط دمیدن و مکش آب نیست و خود این جکوزی ها بصورت پیش فرض تمامی این لوله ها را در درون خود جای داده اند و تنها نیاز به یک یا دو پمپ بسته به نوع ساختار جکوزی برای عملکرد مناسب خود دارند.
در ضمن برای نصب وان جکوزی یک سیم برق نیز باید تعبیه شده باشد که قبلا در مقاله نصب وان جکوزی توضیح مفصل داده شد.
تفاوت جکوزی های قابل حمل
احتمالا شما هم در برخی از ساختمان ها جکوزی هایی را دیده اید که قابل حمل می باشند و در برخی هم جکوزی هایی را دیده اید که در درون زمین کار شده اند.
حسن اساسی جکوزی های از پیش ساخته شده که اغلب در خانه ها کار گذاشته می شوند این است که نیازی به لوله کشی مجزا ندارند و هیچ لوله کشی خارجی برای آنها نیاز نیست، حفاری نیاز ندارند و برق کشی خاصی هم نباید انجام شود و تنها باید پریز آن را در برق بزنید.
ضمن اینکه جکوزی های قابل حمل بسیار مقرون به صرفه تر هستند و حتی اگر هزینه زیادی هم بابت انها پرداخت شده باشد همانند سایر وسایل خانه می توانید در هنگام جا به جایی آن را با خود به منزل جدید ببرید.
حال اینکه لوله کشی های جکوزی های داخل زمین زیاد هستند، گاها نیاز به لوله کشی گاز هم دارید و حتی باید برق کشی کنید.
این جکوزی ها گران تر و البته پر هزینه تر هستند ولی ارزش زیادی برای خانه ایجاد می کنند و آب درون این جکوزی ها بهتر قابل تصفیه می باشد و البته حالت لوکس هم به خانه می دهد.
لوله کشی جکوزی
مسیر گردش آب در یک وان جکوزی را سیستم لوله کشی آن می نامند. در اصل جکوزی سیستم لوله کشی بسیار مشابهی با استخرها دارد و آب در مدار آنها مرتبا در حال تغییر است.
هر چند در مکان ها و ویلاهایی که استخر تعبیه می شود ممکن است بسته به مهندس تاسیسات سیستم لوله کشی استخر و لوله کشی جکوزی بصورت مشترک و یا مجزا دیده شود ولی در صورت کلی بهتر است سیستم لوله کشی جکوزی با لوله کشی استخر مجزا باشد.
جکوزی ها در سیستم لوله کشی خود مجهز به لاین تخلیه آب، اسکیمر و یا مجهز به هر دو می باشند.
بسته به اندازه جکوزی ممکن است از یک تا چند دریچه تخلیه آب پیش بینی شود و حتی در لوله کشی فاضلاب جکوزی خانگی بهتر است حداقل دو خروجی آب یا درچه تخلیه آب منظور شود تا چنانچه یکی از خروجی ها بواسطه قرار گرفتن دست و پا و یا بدن استفاده کننده مسدود شد فشاری به پمپ وارد نشود.
در جکوزی ها، اسکیمرها معمولا بصورت مجزا تعبیه می شوند و این اسکیمرها معمولا در لبه کاسه جکوزی تعبیه می شود. این اسکیمرها در برخی از جکوزی ها دارای فیلتری فشنگی هستند و برخی از آنها نیز دارای سنسور سطح آب و پمپ یا مکانسیسم کلر زنی اتوماتیک می باشند. این تجهیزات در مقاله تعمیر وان جکوزی خانگی به خوبی تشریح شد.
به دلیل اینکه جکوزی ها عمق زیادی ندارند و قدرت مکش دریچه های تخلیه بسیار بالا است معمولا در وان جکوزی حالت موج به وجود می آید که به منظور مرتفع شدن این حالت موجی آب در دریچه های تخلیه درپوش هایی محدب ضد گرداب تعبیه می شود.
نحوه لوله کشی آب جکوزی
برای لوله کشی جکوزی دو لوله آب گرم و آب سرد باید برای جکوزی تخصیص داده شود که به وان جکوزی وصل شوند. برخی از جکوزی ها دارای سیستم گرم کننده و یا المنت هایی هستند که خودشان آب را گرم می کنند و آب گرم مورد نیاز را تامین می کنند و البته بواسطه یک ترموستات اغلب این کار را انجام می دهند. بنابراین اگر جکوزی مجهز به المنت بود باید تغییراتی کمی در سیستم لوله کشی اعمال شود به این صورت که لوله سرد ورودی جکوزی باید بوسیله یک سه راهی تعبیه شود.
مسیری از آن برای آب سرد جکوزی و مسیری به سمت المنت هدایت می شود و در هر مسیر یک والو به منظور باز و بسته کردن مسیر آب باید طراحی شود. اگر جکوزی نیاز به لوله کشی داشته باشد و یا به عبارتی از نوع آماده نبود باید دو مدار برای جکوزی در نظر بگیرید. مدار اول را برای تصفیه آب و گرم کردن آب دیده می شود و درست مانند استخرهای کوچک باید طراحی شود.
به این صورت که آب پس از اینکه از دریچه تخلیه کف جکوزی مکیده شد وارد این مدار تصفیه می شود و سپس به سمت پمپ هدایت می شود و با فشار پمپ وارد صافی اصلی جکوزی می شود. در نهایت می توانید با تعبیه یک شیر چند راهه بخشی از آن را به سمت مبدل هدایت کنید تا پس از گرم شدن و مخلوط شدن با هوا دوباره وارد وان جکوزی شود. مدار دوم مدار ایرجت نامیده می شود.
در این مرحله باید آبی که از دریچه های تخلیه پس از عبور از صافی ها وارد پمپ ایرجت شود و با فشار به کلکتور تعبیه شده ایرجت ها انتقال داده شود.
این کلکتورها متعاقبا به نحوی طراحی می شوند که هوا را از مسیر دیگر دریافت باید بکنند. سپس آب و هوا در کلکتور ایجاد و با سرعت زیاد از جت ها وارد وان جکوزی می شود. در نتیجه باید ورودی جت ها را لوله هایی تشکیل دهند که از کلکتور مخصوص انشعاب آنها دریافت شده است و این کلکتور توسط پمپ جکوزی وظیفه اختلاط هوا و آب را انجام می دهد.
اما برای اینکه جت ها به یکدیگر متصل شوند باید از دو رینگ در بالا و پایین استفاده کنید. قطر این رینگ ها را بر اساس تعداد جت ها باید انتخاب کنید اما برای یک جکوزی خانگی معمولا ۳ اینچ کفایت می کند.
پمپ جت ها
نحوه حرکت آب در جکوزی به منظور اینکه قرار است خاصیت درمانی و ماساژ داشته باشد باید به شکلی درست و با فشار مناسب تعبیه شود. حرکت آب در این مدار از پایین ترین سطح جکوزی یعنی دریچه های مکش توسط پمپ مکش می شود و سپس با فشار مناسب وارد مدارها یا نازل هایی که در اطراف جکوزی تعبیه شده می شود. این نازل ها با طراحی لوله هایی با هوا در ارتباط هستند.
نحوه ترکیب آب و هوا بستگی به ساختمان داخلی جت ها دارد. اما در هر صورت سرعت حرکت زیاد آب باعث می شود که هوا وارد آب شود و این هوا باعث پخش شدن و قدرت بیشتر پرتاب آب می شود که برای ماساژ بدن هم شدت زیاد آب و سختی آب را ندارد. در انتخاب پمپ باید در نظر داشت که دبی متناسب برای هر نازل با قطر ۱ سانتی متری و همچنین سرعت حرکتی به میزان 16m/s باید حدودا ۲۰ gpm یا ۴.۵ m3/h باشد. بنابراین اگر پمپ ایرجت جکوزی شما از نوع دور ۲۹۰۰ باشد می توان برای یک جکوزی خانگی متوسط هد مناسب و مقاومت و دبی لازم را داشته باشد.
لوله کشی فاضلاب جکوزی
معمولا خروجی و تخلیه آب جکوزی خانگی به یک لوله فاضلاب بسنده می کند هر چند اگر جکوزی خانگی بزرگتر باشد و یا در محوطه ویلا ساخته شود توصیه می شود دو خروجی آب فاضلاب برای جکوزی در نظر گرفته شود تا در صورت مسدود شدن هر یک از خروجی ها آب بتواند به راحتی از جکوزی تخلیه شود. برای این منظور همانگونه که در مقاله لوله کشی فاضلاب هم اشاره شد بهتر است یک انشعاب با قطر لوله ۴۵ پلیکا از لوله یا رایز اصلی فاضلاب برای جکوزی در هنگام لوله کشی در نظر گرفته شود.
در این راستا اگر قرار است دو خروجی برای لوله جکوزی در نظر بگیرید هر چند می توانید از همان رایز در نظر گرفته شده با تعبیه دو سیفون استفاده کنید و تنها با یک رایزر خروجی آب جکوزی را به فاضلاب اصلی هدایت کنید ولی اگر بتوانید دو رایزر ۴۵ بصورت مجزا برای رایزر اصلی تعبیه کنید نتیجه گیری مطمئن تری خواهید داشت. در صورتیکه شما هم از آن دسته افرادی هستید که علاقمند به تعبیه جکوزی در خانه هستید بهترین راه استفاده از جکوزی های آماده است. جکوزی های آماده بسیار راحت تر اجرا می شوند و تعمیر وان جکوزی خانگی ساده تر و هزینه های کمتری هم برای شما به همراه دارند.