دانشنامه ساخت و ساز

نبشی کشی ساختمان چیست؟

نبشی کشی ساختمان همان‌طور که از نامش پیداست نصب و استفاده از نبشی در ساختمان سازی است.

نبشی کشی ساختمان از کارهایی مهمی است که حتماً در هنگام ساخت باید با دقت و در نظرگرفتن نکات اصولی صورت بگیرد تا نتیجه موردنظر را در پی داشته باشد.

اما نبشی چیست؟ نبشی کشی ساختمان چه اهمیتی دارد و چگونه اجرا می‌شود؟ ما در این مقاله به این سوالات پاسخ خواهیم داد.

نبشی چیست؟

نبشی‌ها پروفیل‌های فولادی هستند که از نظر ظاهری از دو ضلع عمود بر هم تشکیل شده‌اند. می‌توان گفت که شکلی شبیه حرف L انگلیسی دارند.

نبشی‌ها می‌توانند در دو نوع بال مساوی و بال نامساوی تولید شوند. منظور از نبشی بال مساوی، برابر بودن طول دو ضلع نبشی و منظور از نبشی بال نامساوی، بزرگتر بودن یکی از ضلع‌های نبشی نسبت به دیگری است.

از نبشی به صورت تنها و یا دوتایی و دوبل در ساختمان سازی استفاده می‌شود.

قیمت نبشی با توجه به ضخامت، ابعاد، نوع، قیمت مواد اولیه و … در بازار مشخص می‌شود.

ساختمان

نبشی کشی ساختمان

به بیان ساده ایجاد فضا یا استفاده از نبشی در قسمتهای مختلف در ساختمان را نبشی کشی گویند. اما این کار به همین سادگی که بیان می‌شود، اجرا نخواهد شد. نصب و استفاده از نبشی باید اصولی و کاملاً استاندارد صورت بگیرد تا نتیجه لازم را با خود به همراه داشته باشد. چه نتیجه‌ای؟

برای جلوگیری از تخریب و فرسایش دیواره‌های ساختمان باید از نبشی‌ها استفاده کرد. نبشی کشی باعث می‌شود که دیوارهای ساختمان به اسکلت اصلی ساختمان متصل شده و درهنگام فشار و لرزش به راحتی تخریب نشده و فرو نریزند. در واقع استفاده از نبشی‌ها باعث مقاومت تر شدن سازه در برابر تنش‌ها و نیروهای خارجی خواهد شد و وارد آمدن خسارت‌های احتمالی در زمان وقوع زلزله و دیگر حوادث و بلایی طبیعی را به شدت کاهش می‌دهد.

تفاوت وال پست با نبشی کشی:

از آن جایی که در صنعت ساختمان سازی بسیاری از افراد میان وال پست و نبشی کشی تفاوتی قایل نشده و این دو را به جای یکدیگر به کار می‌برند لازم است در ابتدای کار تفاوت میان وال پست با نبشی کشی را بررسی کنیم. وال پست و نبشی کشی دو مفهوم جداگانه هستند.

وال پست‌ برای توزیع و پخش نیرو و فشار وارده بر دیوار مورد استفاده قرار می‌گیرد و باعث انتقال نیروها به ستون‌های اصلی ساختمان می‌شود.

ساخت وال پست با استفاده از پروفیل‌های مختلفی صورت می‌گیرد. در واقع ساخت وال پست نه تنها به وسیله‌ی نبشی بلکه با استفاده از قوطی و یا ناودانی نیز انجام می‌گیرد. به همین دلیل بسیاری از افراد به جای به کار بردن واژه وال پست، عبارت: “استفاده از قوطی در نبشی کشی ساختمان” و یا استفاده از ناودانی در نبشی کشی ساختمان را به کار می‌برند.

پس می‌توان گفت نبشی‌کشی نوعی از وال پست است که در آن از نبشی‌ها برای افزایش مقاومت سازه استفاده می‌شود. شایان ذکر است که استفاده از نبشی در ساخت وال پست بسیار رایج‌تر و کارآمدتر از استفاده از سایر پروفیل‌ها است. 

اجرای نبشی کشی ساختمان

کلیه دیوارهای ساختمان از جمله دیوار بیرونی و نمای ساختمان به وسیله سفال و یا آجر ساخته می‌شوند. این دیوارها معمولاً از اسکلت اصلی ساختمان دور هستند. گرچه بعضی از آن‌ها فشار و بار زیادی را متحمل نخواهند شد اما در صورتی که ارتفاع زیادی داشته باشند، در برابر ارتعاش و ضربه آسیب پذیر خواهند بود. چرا که نقطه‌ی اتصالی با اسکلت ساختمان ندارد. این دیوارها باید به وسیله نبشی‌ها حفظ شده و به اسکلت ساختمان متصل شوند تا از فرسودگی و تخریب آن‌ها جلوگیری شود.

روش اجرای نبشی‌کشی بسته به اینکه در چه نوع و در چه قسمت از پروژه انجام گیرد، متفاوت است. شایان ذکر است که دیوارهایی که از میلگرد در داخل آن‌ها استفاده شده است مثل دیوارهای ساخته شده با پنل سه بعدی، نیازی به نبشی کشی ندارند. میلگردهای به کار رفته در این دیوارها به اندازه‌ی کافی مقاوت آن‌ها را تضمین می‌کنند.

نبشی کشی در دیوارهای نمای ساختمان:

از نبشی کشی نمای ساختمان برای زیباسازی و اجرای طرح نما استفاده می‌شود. برای اجرای نبشی‌کشی در دیوارهای نمای ساختمان باید به فاکتورهایی چون: مصالح به کاررفته در نازک کاری، طراحی معماری نمای ساختمان و … توجه داشت.

برای مثال اگر دیوار نماهای سنگی و سیمانی را درنظر بگیریم، ابتدا با توجه به نقشه معماری و به وسیله بندکشی، زیرسازی اولیه پیاده سازی می‌شود. سپس صفحات فلزی را بر روی بتن تعبیه می‌کنند تا برای جوشکاری نبشی‌ها بستری فراهم شده باشد.

ساختمان

نتیجه گیری

نبشی کشی یکی از مراحلی است که برای حفظ ساختمان و جلوگیری از تخریب و فرسودگی آن باید حتماً انجام گیرد. توصیه می‌شود به دلیل اهمیت این موضوع از اجرای صحیح و اصولی آن اطمینان حاصل کنید.

همچنین به کیفیت نبشی و دیگر پروفیل‌های مورد مصرف در نبشی‌کشی ساختمان دقت کافی داشته باشید.

هزینه نبشی‌کشی ساختمان به طورکلی به دلیل نوسانات بازار ثابت نیست و علاوه بر این به فاکتورهای دیگری چون ابعاد، نوع و ضخامت نبشی‌های مورد نیاز بستگی دارد.

مطالب پیشنهادی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا