پنل حکمروایی شهری در قرن 21 با حضور حامد کامل نیا،دانش یار معماری و مشاور رئیس دانشگاه فردوسی مشهد، بهار بزرگمهر ،معاون سابق شهرسازی و معماری اداره کل راه شهرسازی خراسان رضوی و مدیرعامل شرکت همیار سازه توس،افشین خسرویان ،معمار و استاد دانشگاه،هاشم شریعتمدار ، رئیس دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه فردوسی و حجت وثاق ، مدیر دفتر شرکت مهندسین مشاور مهرازان در دومین اجلاس سازندگان و طراحان مشهد برگزار شد.
در این نشست بزرگمهر گفت: شهرسازان عموما سه چالش عمده پیش رویشان است، دیدگاه های خلاقیت زدا، دیدگاه حاکم بر سرمایه و کانون قدرت . در طرح تفضیلی مشهد سعی کردیم بر خلاف این دیدگاه ها پیش برویم و البته نتیجه کار در معماری و شهرسازی در بلندمدت مشخص می شود.
شریعتمدار سخنران بعدی این نشست گفت در معماری کنونی شاهد گسیختگی هستیم و بخشی از علل آن به دانشگاه بر می گردد که زیرساخت های لازم را ندارد و ما سعی کردیم در دروس و رویه ها بازنگری کنیم. از طرف دیگر سعی کردیم بین فضای آکادمیک و غیرآکادمیک در حوزه معماری ارتباطی منطقی برقرار کنیم. در بحث تمدن سازی نیز معیارهای متحدی وجود ندارد.
افشین خسرویان در ادامه گفت: متاسفم که یکی از نمایندگان مدیران شهری نیز حضور داشتند. حکمروایی سه مولفه دارد که شامل حاکمیت، بخش خصئصی و مردم است، مولفه های تمدن نیز از نظر ابن خلدون مسئولیت حفظ تمدن با حکومت است. معمار تنها قدرت یک شمع در دست دارد و متولی شهر حاکمیت است بدون اقتصاد خوب که نمی توان تمدن ساخت. در سال 50 به دلیل پول نفت، از معمار مولف از سراسر دنیا به ایران دعوت شدند و چقدر پروژه های خوب در ایران شکل گرفت. قانون گذار توان زیرساخت سازی و تدوین قوانین مناسب دارد و معماران توانی ندارد برای تمدن سازی. البته در زمان تدوین طرح تفصیلی ما پکیچ پیشنهادی به خانم دکتر بزرگمهر ارائه دادیم در راستای نقشی که داشتیم. وی در ادامه گفت: حمایت از معماران وظیفه مدیران شهری است.
کامل نیا گفت: در سفری که به فرانسه داشتم یکی از استاتید خوب معماری به من گفت پروژه بوسکو را ببین شما در ایران به این نوع پروژه ها نیاز دارید. در ادامه گفت در این پروژه من یاد گرفتم که چطور یک معماری علاوه بر احترام به زمینه می تواند پیامی برای آینده نیز داشته باشد.
وثاق در ادامه این پنل اظهار کرد: طی 15 سالی که عضو کمیسیون معماری و شهرسازی اداره راه و شهرسازی در حال کار هستیم مراجعان مختلفی داریم که شامل مقیاس های مختلف سرمایه گذار ، معماران نیز گروه دیگر هستند و از سمت دیگر درخواست های حکمران شهری است که ضوابط و قوانین را به ما ارجاع می دهند. از سمت دیگر حق شهروندان نیز هست. معمار و شهرساز چه وظیفه ای در قبال این ها دارد؟ ایا من هر پروژه ای را انجام دهم یا در یک کاری بگویم من چنین کاری را انجام نمی دهم. یا بگویم من این تخئطی را از ضوابط نمی کنم.