تولید مسکن کار بخش خصوصی است نه دولت
![](/wp-content/uploads/2023/05/بازار-مسکن18-800x458-1-780x458.webp)
افزایش هزینههای ساخت مسکن و از سوی دیگر رکود بازار مسکن که منجر به خواب سرمایه سازندگان در این بخش شده است، موجب شده تا بسیاری از سازندگان از عرصه ساخت و تولید مسکن خارج شوند.
به گزارش «خانمان» بر اساس اعلام سازمان نظام مهندسی ساختمان، هزینه ساخت و ساز در ۷ گروه ساختمانی در سال ۱۴۰۲ نسبت به سال گذشته ۳۸ تا ۴۸ درصد افزایش یافته و نسبت به سال ۱۴۰۰ دو برابر شده است.
بر این اساس طبق اعلام فعالان ساختمانی، در سال ۱۴۰۰ هزینه ساختوساز هر مترمربع بنای ساختمانهای ۱۳ تا ۱۵ طبقه متری ۳ میلیون تومان و ساختمان ۱۶ طبقه به بالا متری ۵ میلیون تومان بوده است که در قیمتهای جدید این ارقام برای سال ۱۴۰۲ بیش از ۱۰ میلیون تومان لحاظ شده است. امروز با گذشت بیش از دو سال از عمر دولت سیزدهم، بهای خرید مسکن و اجاره چند برابر شده و در تهران قیمت خانههای کوچک با عمر بالا در مناطق متوسط به ۵ میلیارد تومان رسیده است.
ذائقه سرمایهگذاران تغییر کرده است
در همین راستا دبیر انجمن انبوه سازان مسکن و ساختمان استان تهران با اعلام اینکه سرمایهگذاری در بخش مسکن اشتباه است، گفت: ذائقه سرمایهگذاران نسبت به سرمایهگذاری در بازار ساختمان تغییر کرده است و با توجه به بازدهی منفی بازار مسکن، سرمایه گذاران دیگر تمایل به ساخت و ساز ندارند.
رامین گوران بیان کرد: متأسفانه مسکن در چندین سال اخیر به یک کالای سرمایهای تبدیل شده و این موضوع موجب هجوم سرمایهگذاران به این بازار شد، در حالی که مسکن باید از یک کالای سرمایهای به یک کالای مصرفی تبدیل شود، بنابراین سرمایهگذاری در بخش مسکن اشتباه است.
این انبوهساز افزود: صنعت ساختمان، به طور کلی دو سال است که نسبت به سنوات گذشته رشد داشته، اما متاسفانه در دو ماه اخیر این بخش دچار رکود شده که این رکود با توجه به شرایط اقتصادی و منطقهای ادامهدار خواهد بود.
به گفته وی، صنعت ساختمان در بخش تولید پیشگام بوده، اما در بخش عرضه با مشکل جدی روبهرو بوده است، چراکه با توجه به رشد نرخ مسکن، خرید مسکن دیگر جزو اولویتهای اولیه عموم نیست.
گوران درخصوص راهکار پیشنهادی برای رونق و توسعه تولید مسکن گفت: بهترین پیشنهاد ما این است که انبوهسازان در حوزه ساخت مسکن ورود کنند و زیرساختها در همه زمینهها آماده شود تا آنها بتوانند محله تولید کنند و ظرفیت ساخت و ساز را به این مناطق ببرند.
وی تاکید کرد: شرکتهای انبوهسازی قوی ما تمایل دارند که دولت به آنها اعتماد کند تا بتوانند مسکن تولید کنند. برای توازن بازار مسکن نیاز است که دولت زمین آنها را تامین کند، تسهیلات بانکی طولانی مدت با نرخ بهره کمتر به مردم بدهد و پروسه صدور مجوزها را تسهیل کند. در این صورت انبوهسازان سرمایه و تخصص خود را در کشور به کار میگیرند و این بهترین مدل است که مردم با مردم روبهرو شوند و دولت از موضوع پیمانکاری و کارفرمایی بخش مسکن دست بردارد.
دولت موانع مسکنسازی را بردارد
همچنین نایب رئیس انجمن انبوهسازان استان تهران با انتقاد از رشد قابل توجه هزینه عوارض ساختمانی افزود: دولت شعار میدهد که میخواهد مسکن را ارزان کند، از آن طرف عوارض شهرداری را تا ۶۰ درصد افزایش میدهند که این افزایش قیمت غیرمنطقی است.
سعید آسویار درخصوص انتظارات از دولت برای افزایش تولید مسکن گفت: در جهت تسریع تولید مسکن در کشور، نرخ مالیات، قوانین و عوارض به نفع سازنده کاهش پیدا کند که درنهایت سود آن به بهرهبرداران و مردم خواهد رسید. دولت قیمت همه کالاهای ساختمانی را به دلیل افزایش نرخ مالیات گران کرده است.
این فعال ساختمانی همچنین درخصوص راهکار کمک به تولید و تقویت بخش عرضه مسکن اظهار کرد: در بخش مسکن ۹۵درصد اراضی و زمینهای شهری در اختیار مالکان خصوصی است و تنها ۵درصد از این املاک در دست دولت و نهادهای وابسته به دولت است. بنابراین بخشهای دولتی نمیتوانند با ۵درصد سهم خود، بازار مسکن را کنترل کنند. ضمن اینکه کنترل هر بازاری به همان نسبت، پاسخ معکوس میدهد.
آسویار تصریح کرد: این تصور که بازار مسکن توسط سیاستگذاری دولت قابل کنترل است، خارج از دسترس است. فقط کافی است که دولت موانع را از راه تولید مسکن کم کند؛ از جمله اینکه زمان صدور پروانه را کاهش دهد، نرخ عوارض شهرداری، هزینه آب و برق و گاز را کاهش دهد و همه پولهایی را که میخواهد از بابت عوارض و فیشها دریافت کند، در مرحله پایان کار و پس از بهرهبرداری به صورت اقساطی از خریداران دریافت کند.
تولید مسکن کار بخش خصوصی است
همچنین جعفر خزاعی سرچشمه، فعال ساختمانی در این باره بیان کرد: ساخت مسکن کار بخش خصوصی است. در تمام دنیا این موضوع بارها امتحان و درنهایت ثابت شده که دولتها توانایی ساخت مسکن موردنیاز مردم را ندارند.
وی یادآور شد: در حال حاضر ساخت و تولید مسکن برای بخش خصوصی هم دشوار شده است؛ چون بخش خصوصی ضعیف شده و ثبات اقتصادی در کشور وجود ندارد. درنتیجه سرمایهگذاران اطلاعات پیشبینیشده از آینده پیش روی خود ندارند و نمیتوانند برنامهریزی انجام دهند.
خزاعیسرچشمه خاطرنشان کرد: باید برنامهای توسط مجلس و دولت نوشته شود که در آن بخش خصوصی تقویت شود، از اختیار عمل برخوردار باشد و بتواند جوابگوی ساخت و تولید مسکن در کشورمان باشد.